Trønderne er kjent for å lage liv og stor stemning, så når Midtnorsk senter for folkemusikk og folkedans og Hilmarfestivalen inviterer med seg et knippe profesjonelle artister og aktører nedover til tigerstaden i mars, er det duket for ei skikkelig festivalhelg i god, trøndersk stil! Du får det beste av hva regionen har å by på innen folkemusikk i vid forstand, musikk skapt i regionen, inspirert av trøndersk natur og kultur. Du får servert deilig mat med de beste råvarer fra regionen. Det blir aktører av lokal og internasjonal størrelse, ung og gammel, kjent og ukjent. Dans, musikk, kulinariske innslag, stor trønderfest, folkemusikk i vid forstand, og selvsagt en og annen overraskelse! Visit Innherred og Oi Trøndersk Mat og Drikke serverer Nons fredag og lørdag.Til en trøndersk fest og festival hører deilig sodd fra Inderøy Slakteri med skjenning til.

Program lørdag 11. mars

14.00  Gratis dansekurs i Innherredpols
15.00 Ingvild Blæsterdalen Trio - plateslipp (Klubbscenen)  gratis
16.00 Duo Jansen/Jüssi (Klubbscenen)  gratis

16.00 Nons på trøndersk vis (utendørs)


20.00 FESTKONSERT (Hovedscenen)
          Skavlan/Ljungkrona
          Maren Fenris
          Gjermund Larsen Trio
          Sven Nyhus
          Einar Olav og Gjermund Larsen
          Spellmannslaget  Inant
          Verdal juniorspellmannslag


22.00 Fest/dans og spell  (Klubbscenen)
          Kveldens artister spiller opp til
          ekte trøndersk dansefest!

 

Ingvild Blæsterdalen Trio - plateslipp

Ingvild Blæsterdalen har komponert musikk gjennom mange år og endelig slippes hennes debutalbum, «Stayer»! Hun fikk folkemusikken inn med morsmelka gjennom oppveksten på Røros, og har studert ved Musikkhøgskolen i Oslo og Stockholm. I 2015 ble Ingvild Blæsterdalen Trio en realitet, da Ingvild tok motet til seg og fremførte egne låter under «Hilmarkonserten», på Hilmarfestivalen. Mottakelsen ble så god at arbeidet med en plateutgivelse fortsatte umiddelbart. Trioen viser vei inn i et vakkert og variert landskap, hvor inspirasjoen er hentet fra alt fra sene ettermiddagstimer med gitarøving på Vinstra videregående skole, til godt vennskap og god te..! 

Ingvild Blæsterdalen - fele
Sivert Skavlan - klarinett, cello
Einar Olav Larsen - trøorgel, piano

 

Duo Jansen/Jüssi 

Duoen fra Frosta og Estland har spilt seg inn i hjertene til tilhørerne med sitt magiske felespill. Med utgangspunkt i sine røtter bringer de samspillet inn i en høyverdig modus, med utsøkte arrangementer og renstemte klanger. Vi har med to framstående folkemusikere å gjøre, som med stor naturlighet og selvfølge synliggjør hvordan den tradisjonelle musikken er internasjonal. Så her er det bare å sette seg godt til rette og la musikken til Johanna og Jo Einar flomme inn i dine sanser.

Jo Einar Tobias Jansen - fele
Johanna Jüssi - fele

 

Skavlan/Ljungkrona

På klarinett og trekkspill møtes de to musikerne Sivert Skavlan og Larisa Ljungkrona i et tett melodisk og rytmisk samspill. Influert og inspirert av folkmusikk, jazz og minimalisme utforsker de mulighetene for sitt samspill og kaster seg fryktløst mellom ulike roller i sine detaljrike arrangementer. Sivert Skavlan (klarinett) kommer fra Snåsa i Nord-Trøndelag. Han har musikkutdannelse bl.a. fra Verdensmusikklinjen i Göteborg der han møtte Larisa og duoen Skavlan/Ljungrona startet. Skavlan spiller  i band som Ljom, Ain’t no Brothers, Macuwa og som soloartist. Ljungkrona (trekkspill) har bred musikkutdanning og hun har vært i lære hos trekkspillere som Maria Kalaniemi og Hannu Kella. Larisa er aktiv i mange ulike prosjekter både i Sverige og i utlandet.

Sivert Skavlan - klarinett
Larisa Ljungkrona - trekkspill

 

Maren Fenris

Maren Fenris er et ungt stjernelag, med vokalist og hauker Kjersti Kveli i front, der drivende rytmer, såre melodier og et fengslende lydbilde kjennetegner det musikalske landskapet. Bandet har skapt et univers rundt figuren Maren Fenris og vi får være med og oppleve hennes opp- og nedturer gjennom direkte og ærlige fortellinger. Med store mengder energi og entusiasme tar bandet Maren med ut på fantastiske, og til tider skrekkelige reiser, der medlemmene sine kvaliteter gir musikken uante retninger, noe som avspeiler Marens mangesidige personlighet. 

Kjersti Kveli - vokal
Christian Følstad
 - gitar
Torfinn Hofstad – fele
Sindre Dillan - trommer Bjarne Elnan - bass

 

Gjermund Larsen Trio

Gjermund Larsen Trio fikk sin ilddåp da Gjermund skrev bestillingsverket Brytningstid til Telemarkfestivalen 2006. Med utgangspunkt i tradisjonsmusikken fra Nord-Trøndelag har Gjermund Larsen i samspill med Andreas Utnem og Sondre Meisfjord skapt et unikt musikalsk univers som har gitt både nasjonalt og internasjonalt gehør. Etter å ha mottatt Grappas Debutantpris 2007, fikk trioen året etter Spellemannspris for debutalbumet Ankomst. De har gitt ut totalt fire album og mottatt en rekke priser og utmerkelser, senest i 2015 med German phonographic critics award i kategorien Folk & Singer/Songwriter.
 

Gjermund Larsen - fele
Andreas Utnem - piano, harmonium
Sondre Meisfjord - kontrabass

 

 

Sven Nyhus

Sven Nyhus er en av 1900-tallets store folkemusikkprofiler som felespiller, formidler og slåttekomponist. Han har en sterk familietradisjon fra Rørosdistriktet på vanlig fele, men spiller også hardingfele. Som Norges første professor i folkemusikk har han gjort en betydelig innsats for oppbyggingen av folkemusikk som fag innenfor norsk musikkutdanning generelt og på Norges musikkhøgskole spesielt.

 

Gjermund og Einar Olav Larsen

Gjermund og Einar Olav Larsen: Brødrene Larsen fra Verdal er to formidable felespillere, som begge gikk i lære hos legendariske Hilmar Alexandersen som små. Virtuose og lekne - Einar Olav spiller ofte tradisjonell, spretten gammeldansmusikk, mens Gjermund komponerer mye som nærmer seg uttrykk fra den klassiske verdenen eller melodiøs samtidsmusikk. Gjermund har mottatt flere spellemannspriser, også sammen med Einar Olav. 

Gjermund Larsen - fele
Einar Olav Larsen - fele

 

KONFERANSIER: Yngve Kvistad fra Inderøy er forfatter og journalist, til daglig politisk kommentator i VG. Han har skrevet flere bøker om kulturhistorie; fra Stiklestad, spel og St. Olav til trøndersk sprithistorie, via revy og ølbrygging. Hans siste bøker er «Sicilia - en dannelsesreise» (2014) og «Sodd – i bøtter og spann» (2016), som drøfter hvor trøndersk trøndernes adelsmerke, soddet, egentlig er.

Mer om Hilmarfestivalen: http://www.hilmarfestivalen.no