Gammel og ny strupesang

Det som skiller tidligere generasjoner av tuvanske strupesangere fra Alash Ensemble er at denne trioen kombinerer moderne elementer med tradisjonsmusikken. I reportoaret finnes de tuvanske komplekse harmoniene iblandet vestlige instrumentering og kontemporær sang. Alt i alt er likevel soundet og stemningen forankret i den tuvanske sangtradisjonen.
 

Prisvinnende ensemble

Opplært i tradisjonell strupesang fra barnsben av, fortsatte de å studere ved Kyzyl Arts College i en periode Tuva var i ferd med å åpne seg mot vest. De dannet et tradisjonellt ensemble og vant en rekke priser i internasjonale “xöömei”- konkurranser både som individuelle artister og som gruppe. Samtidig fulgte de nøye med på musikalske trender fra andre deler av verden, og lot seg spesielt inspirere av vestlige musikk. Dette medførte blant annet i USA-turne sponset av Open World Leadership program of the Library of Congress and the National Endowment for the Arts.

Konsertene i USA gav panegyriske presseomtaler og sendte dem ut på gjentatte turneer til et stadig økende publikum.


“ There are plenty of recordings of Tuvan throat singing out there, but they can’t compare to witnessing such sonic magic in real time.”
“utterly stunning,” “audience members picked their jaws up off the floor.” 
— Washington Post om plate og konsertopplevelse

 

Spennende samarbeid

Alash bidro på det Grammy-vinnende albumet  Béla Fleck & the Flecktones Jingle All the Way fra 2008. I tillegg kan vi  og nevne at gruppa i en årrekke har samarbeidet med legendariske Sun Ra Arkestra.

Ayan-ool Sam – vokal, doshpuluur, igil, gitar
Bady-Dorzhu Ondar – vokal, igil, gitar
Ayan Shirizhik – vokal, kengirge, shyngyrash, shoor, murgu, xomus