Terningkast 6: “Tokso er et kammermusikalsk overskuddsfenomen med utspring i både tradisjonsmusikken og den klassiske musikkens klangrikdom. Deres mesterskap ligger i med hvilken lydhør lekenhet de åpner og utvider begrepene. Strykekvartetten Tokso er et glødende musikalsk kjærlighetsprosjekt mellom fire fantastiske musikere. Dette er musikere med finstemt blikkontakt, medrivende og viltvoksende samklang og lidenskapelig følsomhet for fellesskapets kraft og temperament."
                                                                                                                                                                                                 - Svein Andersen, Aftenposten 21.06.14

Tokso er en strykekvartett utenom det vanlige, med et klangbilde lytterne aldri tidligere har hørt. Kelly Thoma fra Kreta i Hellas, Anne Hytta, franske Eléonore Billy og den svenskbosatte belgiske cellisten Leonor Palazzo spiller på folkeinstrumenter fra tre europeiske land – hardingfele, nyckelharpe og kretisk lira – og danner et lekent og nyskapende klangbilde som kompletteres med cello. Musikken til Tokso komponeres av samtlige medlemmer i kvartetten, og farges derfor av de ulike bakgrunnene til de fire damene – fra gresk kraft og temperament til nordisk melankoli og fransk eleganse – hele 53 strenger er i sving når Tokso setter buen til strengene! Kelly Thoma og Anne Hytta er tradisjonsutøvere med kretisk og norsk folkemusikk som musikalske morsmål. Begge har også jobbet med en rekke folkemusikere fra andre land. Eléonore er opprinnelig fiolinist, men begynte tidlig å interessere seg for folkemusikk, og har tilegnet seg svensk tradisjonsmusikk på nyckelharpa med et fransk skråblikk. Leonor har klassisk bakgrunn, og spiller dessuten i flere ensembler med svenske folkemusikere.

Anne Hytta - hardingfele
Kelly Thoma - kretisk lyra
Eléonore Billy -  nykkelharpe
Leonor Palazzo - cello

Foto: Ingvill Skeie Ljones
 

 Før konserten med TOKSO  vil trioen Vatna varme opp lokalet!

Vatna

Vatna er eit ungt folkemusikkband med utspring frå det kreative miljøet på Norges Musikkhøgskule. Fritenkjande og lidenskapelege læt dei som få eller ingen andre du har høyrt innanfor denne sjangeren. Dei lagar all musikken sin sjøl, og improvisasjon er ein føresetnad for musiseringa deira. 

Hans Kjorstad - fele
Torfinn Hofstad - fele
Tove Bagge - bratsj

Foto: Rakel Emhjellen Paulsen. 
 
Her ein smakebit frå gruppa: