OZAS er et nyskapende og spennende musikk- og audiovisuelle kunstprosjekt av søstrene Risten Anine og Sara Marielle Gaup. Søstrene er oppvokst i Guovdageaidnu (Kautokeino) med en rik kulturarv i hjemmet og med joiken som en naturlig del av hverdagen.
Sara Marielle har vært profesjonell musiker/kunstner i over 15 år, mens Risten Anine har jobbet med musikk/kunst/teater ved siden av studier frem til i vinter. Nå er også hun artist på fulltid.  
 
OZAS kombinerer både tradisjonell og moderne joik med andre kunstuttrykk som bl.a sang, film, teater, dans og kunstinstallasjoner. Ordet OZAS er nordsamisk og betyr "inni lomma i koftebarmen". De samiske formødre og fedre pleide å bære med seg sine mest dyrebare eiendeler i “ohca” (koftebarmen) i lomma ved hjertet. I prosjektet OZAS tar søstrene opp temaer som ligger deres hjerter nærmest, og et av målene til prosjektet er å fungere som et redskap til debatt og samfunnsutvikling. 
 
På Riksscenen skal OZAS ha premiere med "Eatni ulloliidni" (Mors samiske ullsjal), en konsert-forestilling. Første delen har en renere konsertform som starter med temaet avkolonisering og kollektivt traume-healing av det samiske folket. Etter årelang assimileringspolitikk og kolonisering av samene, sitter det samiske folket igjen med sår og traumer som trenger å bli satt på dagsorden, noe som trengs og ytres. Joik og sang blir framført av søstrene Sara Marielle og Risten Anine på vokal sammen med musikerne Andreas Mjøs og Terje Johannesen. 
 
Den andre delen er en koreografi over et tabubelagt og vanskelig tema - vold og overgrep mot samiske kvinner. Forskning har fastslått at samiske kvinner er mer utsatt for vold og overgrep enn kvinner i øvrige majoritetssamfunn. Forestillingens røde tråd er det samiske tradisjonelle ullsjalet og hvilken betydning den kan ha for kvinnen. Sjalet symboliserer bla. trygghet og trøst, identitet og tilhørighet, men også skjørhet. Sjalet blir motsatsen til overgrepet, et tema som skal komme til uttrykk gjennom en samtidsdans, koreografert av Gunhild Bjørnsgaard og utført av 2 dansere: Máret Áile Gaup Beaska og en profesjonell danser (navnet kommer senere). Gunhild har studier fra Kunsthøgskolen i Oslo, Internasjonal teaterskole Jacques Lecoq, Teatervitenskap/UiO, Kjemi/NTNU og etablerte Company B. Valiente med teaterregissør Marcelino Martin Valiente spilt på større og mindre festivaler i inn- og utland, samt mottatt i 7 år Statens kunstnerstipend.
 
Tilhørende video og nyskrevet musikk lages av OZAS, der også medarrangement til musikken lages av Andreas Mjøs (perkusjon/elektronisk musikk) i samarbeid Terje Johannessen.
 
Konsertforestillingen er videre invitert til Riddu Riddu festival, Påskefestivalen i Kautokeino 2021 og Coastal Dance Festival/Vancouver i Canada. 
 

Medvirkende

Sara Marielle Gaup (komponist/joik/sang)
Risten Anine Gaup (komponist/joik/sang)
Andreas Mjøs (perkusjon/elektronikk musikk)
Terje Johannessen (gitar/elektronikk musikk)
Máret Áile Gaup Beaska (dans)
Danser (kommer navn)
Gunhild Bjørnsgaard (koreografi)
Sara Marielle Gaup (videoansvarlig)
Marcelino (klipper av videomateriale)
 
Produksjon
Samarbeidsproduksjon: Riksscenen
Residens: Røst Air kunstresidens 
 
Støttet av
Fritt Ord, Fond for utøvende kunstnere, Sametinget (albumutgivelse)