Etniid ulloliinnit - Mødrenes samiske ullsjal 

OZAS, det nyskapende musikk- og kunstprosjektet til søstrene Sara Marielle og Risten Anine Gaup, har premiere på Riksscenen med sin konsertforestilling Etniid ulloliinnit (Mødrenes samiske ullsjal). 

Det tradisjonelle samiske ullsjalet blir båret av alle kvinner i Sápmi og er en viktig tilhørighets- og identitetsmarkør. I forestillingen tar OZAS for seg det multifunksjonelle sjalet. Kan ullsjalet symbolisere en motsats til tabubelagte samfunnsutfordringer? Årelang assimileringspolitikk og kolonisering av Sápmi har skapt traumer og åpne sår innad i det samiske miljøet. Disse trengs å synliggjøres.

Ordet OZAS er nordsamisk og betyr “i koftebarmen”. De samiske formødre og fedre pleide å bære med seg sine mest dyrebare eiendeler der, i lomma ved hjertet. I prosjektet OZAS tar søstrene opp temaer som ligger deres hjerter nærmest, og et av målene til prosjektet er å fungere som et redskap til debatt og samfunnsutvikling.

I sitt virke som musikere og kunstnere har søstrene Gaup med seg sin bakgrunn fra Guovdageaidnu/Kautokeino, der de vokste opp med kulturengasjerte foreldre og joiken som en naturlig del av hverdagen. I OZAS kombinerer de tradisjonell og moderne luohti (joik) med andre kunstuttrykk som bl.a. sang, film, dans, teater og kunstinstallasjoner. 

 

 

 

MEDVIRKENDE:

Risten Anine Gaup - Komponist/vokalist 
Sara Marielle Gaup - Komponist/vokalist/videoansvarlig
Rebekka Andresen - Danser/sanger
Máret Áile Gaup Beaska - Danser/sanger (ungdom)
Andreas Mjøs - Produsent/musiker 
Terje Johannessen – Musiker 
Torben Snekkestad – Musiker
Gunhild Bjørnsgaard – Koreograf
Marcelino Martin Valiente – Videoredigering 

foto - Iris Egilsdatter
promovideo under øving - Isak Jenssen

Forestillingen er produsert av OZAS, Riksscenen og Røst Air kunstresidens, og er støttet av Fritt Ord, Fond for utøvende kunstnere og Sametinget (plateutgivelse). 

 

Forestillingen starter på plassen utenfor Riksscenen 19.30