Transjoik - den kjente jazz/world-kvartetten med sørsamiske Frode Fjellheim i front - er vanskelig å beskrive. Det som skjer på scenen når de fire musikerne kommer sammen, er alltid nytt og improvisatorisk. Samtidig vet vi på et vis akkurat hva vi har i vente; den spesielle opplevelsen, måten de bruker stemmene på og lar dette leke inn i musikken, imponerer oss igjen og igjen. Musikerne i Transjoik er alltid nysgjerrige på nye stemmer og har hele verden som nedslagsfelt, noe som gir publikum unike opplevelser.

 Og det blir det definitivt på denne konserten hvor de inviterer inn strupesanger Radik Tyulyush (Huun-Huur-Tu) fra Tuva, Yuliyana Krivoshapkina fra Sakha/Yakutsia, Ulla Pirttijärvi fra Sápmi samt Amaly Sallualuk og Akinisie Sivuarapik fra Quebec – alle med sine helt unike vokaltradisjoner innen strupesang, joik og imitasjoner av naturen rundt seg. 

 I juni kommer Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, og vi vet allerede at det er ingen selvfølge at både den samiske joiken, men også de andre urfolkstradisjonene har overlevd. Alle disse gruppene kjemper for å kunne beholde sin egenart, sitt språk, sine områder og ressurser - og det utfordres stadig. 

 Velkommen til en sjelden og vakker konsert!   

Transjoik:
Frode Fjellheim – tangenter og sang
Torbjørn Hillersøy - bass
Snorre Bjerck – perkusjon
Ronni Tekrø - gitar

 

Radik Tyulyush
Yuliyana Krivoshapkina
Ulla Pirttijärvi
Amaly Sallualuk
Akinisie Sivuarapik