Etniid ulloliinnit - Mødrenes samiske ullsjal 

OZAS, det nyskapende musikk- og kunstprosjektet til søstrene Sara Marielle og Risten Anine Gaup, har premiere på Riksscenen med sin konsertforestilling Etniid ulloliinnit (Mødrenes samiske ullsjal). 

Det tradisjonelle samiske ullsjalet blir båret av alle kvinner i Sápmi og er en viktig tilhørighets- og identitetsmarkør. I forestillingen tar OZAS for seg det multifunksjonelle sjalet. Kan ullsjalet symbolisere en motsats til tabubelagte samfunnsutfordringer? Årelang assimileringspolitikk og kolonisering av Sápmi har skapt traumer og åpne sår innad i det samiske miljøet. Disse trengs å synliggjøres.

Ordet OZAS er nordsamisk og betyr “i koftebarmen”. De samiske formødre og fedre pleide å bære med seg sine mest dyrebare eiendeler der, i lomma ved hjertet. I prosjektet OZAS tar søstrene opp temaer som ligger deres hjerter nærmest, og et av målene til prosjektet er å fungere som et redskap til debatt og samfunnsutvikling.

I sitt virke som musikere og kunstnere har søstrene Gaup med seg sin bakgrunn fra Guovdageaidnu/Kautokeino, der de vokste opp med kulturengasjerte foreldre og joiken som en naturlig del av hverdagen. I OZAS kombinerer de tradisjonell og moderne luohti (joik) med andre kunstuttrykk som bl.a. sang, film, dans, teater og kunstinstallasjoner. 

 

MEDVIRKENDE:

Risten Anine Gaup - Komponist/vokalist 
Sara Marielle Gaup - Komponist/vokalist/videoansvarlig
Rebekka Andresen - Danser/sanger
Máret Áile Gaup Beaska - Danser/sanger (ungdom)
Andreas Mjøs - Produsent/musiker 
Terje Johannessen – Musiker 
Torben Snekkestad – Musiker
Gunhild Bjørnsgaard – Koreograf
Marcelino Martin Valiente – Videoredigering 

 

Forestillingen er produsert av OZAS, Riksscenen og Røst Air kunstresidens, og er støttet av Fritt Ord, Fond for utøvende kunstnere og Sametinget (plateutgivelse).