- Det traff meg så grenseløst kraftig

Slik beskriver Sverre Indris Joner sin oppdagelse av den latinamerikanske musikken. Til høsten inviterer han deg til konsertserien Indris Latinerkvarter, hvor du kan oppdage nye musikalske skatter fra sørlige strøk.  

Pianist, komponist og orkesterleder Sverre Indris Joner er en pioner innen latinamerikansk musikk i Norge. Han er utdannet musiker fra Universitetet i Oslo og Concervatorio Cervantez i Havanna , og står bak band som Tango for 3, La Descarga, Electrocutango, Hovedøen Social Club med flere.

- Hvordan startet interessen for den latinamerikanske musikken?

- Det er vanskelig å peke på en enkelt ting, men det traff meg bare så grenseløst kraftig. Jeg hadde spilt noen år med afrikanske musikere, og følte meg etter hvert ikke helt hjemme med det. Men de afrikanske røttene hadde satt spor. Da jeg oppdaget at det ikke bare fantes én, men en mengde kulturer som hadde deler av Afrika i seg, fikk jeg for alvor vann i munnen.

- Dermed oppdaget jeg fortløpende Argentina, Brasil og Cuba, og musikken, dansen, kulturen, folka og lynnet i og fra disse landene. De er jo egentlig ganske ulike når man ser nærmere etter. Det krevde mye studier for å forstå og deretter gjøre det til sitt eget, forteller Joner  

Fire kvelder denne høsten vil han trekke i trådene og invitere en rekke dyktige musikere inn i Indris´ Latinerkvarter på Riksscenen. På plakaten står La Descarga, Caro & El Club, Latin Syndicate, Brass Brothers og Trio Preto.  

- Jeg håper at jeg med denne konsertserien greier å formidle videre litt av den enorme gleden jeg har fått og kjærligheten jeg har til alle disse, for mange ukjente, musikalske skattkistene fra det latinamerikanske kontinent, forteller han.

- Jeg har blant annet lett litt rundt for å finne forskjellige artister som driver med latinsk musikk, men som ikke nødvendigvis gjør det akkurat slik det alltid gjøres. Brass Brothers er vel ikke akkurat kjent for latinmusikk. Men i det siste har de vært mye på tur i Brasil, og har fått med seg den meget anerkjente gruppen Trio Preto. Det blir nok livat! 

- Og, oppe i alt dette er jeg da så heldig at jeg får være med å leke og blande meg litt i musiseringen.

Velkommen til det latinske hjørnet! 

 

(Intervjuet av Eivind Kaasin)