Arild B. Andersen i Aftenposten kårer Kjølvatn til årets beste jazzplate i 2015:

"Når jeg velger Kjølvatn til årets jazzutgivelse, så er det paradoksalt nok fordi den feier inn fra norske fjellbygder, med folklore i sin midte, uten helt å bestemme seg for hva den skal være. Nils Økland band reflekterer noe av det Jan Garbarek og Arild Andersen har gjort med folkemusikk, men kvintetten har skapt sitt eget felt. Musikken er dragende vakker og treffer hjerteregionen med såre anslag."

 

".. Nils Økland’s mastery of Norway’s homegrown instrument  often surfaces in themes that sound like folk songs, he draws on psychedelic rock trances, improv, classical music, and jazz." The Guardian, John Fordham

 

Utgivelsen “Kjølvatn” som etter gode anmeldelser også vant Folkelarmpris i 2015 ".. poetisk og vakker med forførende toner fra et trolsk landskap. Musikken er fysisk nærværende og visjonsskapende” sa Folkelarmjuryen. Med folkemusikkens grunnelementer, jazzimprovisatoriske grep og dyktige musikere er den en av årets store musikkopplevelser. Denne kvelden har du en unik mulighet til å oppleve “live”-utgaven her på Riksscenen.

 

Nils Økland -  viola d’amore, hardingfele, fiolin, Rolf-Erik Nylstrøm - saksofon

Sigbjørn Apeland- harmonium, Håkon Mørch Stene - perkusjon, vibrafon

Mats Eilertsen - bass