Vi feirer verdensdagen for den cubanske sonrytmen, også kalt «salsaens mor». Mixael Cabrera er en av de fremste ambassadørene for sonrytmen fra den yngre, cubanske generasjonen i dag. Med flere store hits de siste årene er han en favoritt blant musikkelskere og ikke minst salsa- og sondansere. Til Riksscenen kommer han med et forrykende 11-mannsorkester!

 

Gratis kræsjkurs i son!
Like etter at vi åpner dørene, vil den populære cubanske danseinstruktøren Maite Myking gi en kort innføring i pardansen son. Inkludert i konsertbilletten.

Mixael Cabrera er fra det lille stedet Botín i provinsen Villa Clara på Cuba. På Cuba ble han kalt "El Sonero de la loma del Botín", etter den berømte son-låten "Son de la loma" (son fra åsen).  Cabrera er låtskriver og en fantastisk trés-spiller med et sterkt ønsker om å bevare de autentiske elementene fra sin kultur. Han bruker dem til nettopp å spille son, i tillegg til cubanske rytmer som bolero, changüí, chachachá, rumba og timba. 
I 2016 ga Mixael Cabrera ut sitt første album Llegó lo que te gusta fra Barcelona hvor han nå bor. I 2017 kom oppfølgeren Origen, produsert og spilt inn i Havana med prestisjetunge artister som Cesar 'Pupy' Pedroso og Alexander Abreu. I 2019 kom det tredje albumet El son se viste de gala, og i 2022 slapp han et dobbeltalbum produsert og spilt inn i Mexico City, Havana og på hjemstedet La Loma del Botín, med tittelen Lo mejor de mi. Her medvirker kjente artister som Pancho Amat, Dayron Ortega, Reneito Avich, Julito Padrón og Eduardo Silveira (Los Van Van).

 

DJ Ray Garcia (cu/it)
Dj Ray Garcia er født i Matanzas, Cuba, men bor i Italia og er en sterk representant for cubansk musikk i Europa. I løpet av sin karriere har han spilt på konserter med noen av de beste cubanske gruppene: Gente de Zona, Habana de Primera, Los Van Van, Cesar Pedroso, Maykel Blanco, Alain Perez, Adalberto Alvarez, Manolito Simonet m.fl. Hans DJ-sett balanserer mellom salsaklassikere og det siste nye i timba-sjangeren, og inspirerer selv den mest kresne til aldri å forlate dansegulvet. DJ Ray spiller før og etter konserten.