Halling er uten tvil den tøffeste og sprekeste blant folkedansene våre, og som oppvisningsdans er den kanskje av den mest populære. Den krever musikalitet, eleganse, styrke og smidighet, og skal du nå hatten, må du også ha en stor porsjon teknikk og spenst. Denne dagen gir vi deg mulighet til å møte noen av de fremste hallingdanserne våre når de gir kurs til både barn og voksne. Det blir arkivdykk med historier og filmklipp om halling, før kvelden blir avsluttet med en dansefest av det gode, gamle slaget. Og hvem vet, kanskje blir de spreke hallingdanserne så ivrige at de egger hverandre til kamp?

Kl 12-17: Hallingkurs med Martin Myhr  (fra 10-16 år)
Martin Myhr er den mest erfarne hallingdanseren vår og har instruert tusenvis av barn og unge. På dette kurset veileder han både nybegynnere og viderekomne. Med seg på kurset har han den svenske spillemannen Fredrik Lundberg. Han er en erfaren dansespelemann, både solo og samspill, med bygdedans fra Finnskogen, Värmland og Dalarna.

Kl 12-17: Hallingkurs med Sigbjørn Rua (frå 16 år og oppover)
Sigbjørn Rua har vunnet Landskappleiken hele seks ganger og mange husker ham fra Melodi Grand Prix i Russland der han danset Alexander Rybak til seier sammen med Frikar. På kurset har han med seg spillemannen Kenneth de Gala fra Kongsberg, og vil veilede og instruere viderekomne dansere i halling.

Kl 19-19.45: Arkivdykk med Ingar Ranheim og Martin Myhr
Ingar Ranheim er hallingdanser fra Valdres med stor kunnskap om hallingen sin historie og innhold. Sammen med Martin Myhr vil han vise film fra Rff-sentret sitt rikholdige arkiv i Trondheim og sette hallingen inn i et større perspektiv.

Kl 20-24: Dansekveld med runddans,  bygdedans og hallingshow.
Lendmenn er en gruppe som spiller drivende god runddansmusikk. Medlemmene kommer fra Lalm, Garmo og Skjåk og tradisjonsmusikken fra Gudbrandsdalen og Ottadalen har en stor plass på repertoaret. Musikken er godt mottatt av både lyttere og dansende publikum, og i 2012 ble de nr 2 i gruppespell under Landsfestivalen i Vågå.

Bjørn Kåre Odde – fele
Mads Erik Odde – trekkspel
Øyvind Sandum – trekkspel
Bjarne Odde – bass
Ole Morten Blankenborg – gitar


 

I en av pausene i dansemusikken vil hallinggruppa BULder og Brak, holde et hallingshow. Gruppa er en del av barnelaget i BUL Oslo