DIWAN - ديوان 

دیوان- مرکز ادبی و هنری نروژ- خاورمیانه

 

Velkommen til den andre utgaven av denne serien kunstnerisk-sosiale arrangementer! I Midtøsten er Diwan navnet på den vakreste delen av huset, der gjestene tas imot og underholdes. Et sted for gjestfrihet og utveksling. Blant poeter er Diwan en bok der dikt er samlet. På Riksscenen er Diwan en møteplass for folk fra ulike kulturelle bakgrunner, der alle er velkommen til å delta.

Denne gang har Diwan fokus på persisk kultur. Kvelden åpner med et kort program med persisk musikk ved Tan-Navā, klassisk dans og poesi av Rumi og Hafez lest på norsk. Deretter 0starter konserten Aras med Javid Afsari Rad Ensemble & Zarbang.

 

Global Oslo Music og Riksscenen presenterer: releasekonsert for albumet Aras!

Javid Afsari Rad Ensemble & Zarbang: Aras
I tillegg til å lede sitt eget ensemble, er utøver og komponist Javid Afsari Rad medlem av Zarbang, et av verdens ledende perkusjonsensembler med utøvere fra Iran, Aserbajdsjan og Italia. De to ensemblene har lenge ønsket å jobbe sammen, og samarbeidet har fått navnet Aras, oppkalt etter elven som renner mellom Iran og Aserbajdsjan. I fjor høst var de på sin første turné sammen og benyttet anledningen til å spille inn sitt første album. Albumet utgis av Global Sonics.

 

Javid Afsari Rad Ensemble består av utøvere som i Norge er høyt profilerte innen klassisk, verdensmusikk og jazz. Ensemblet ble etablert av Javid i 2007, da under navnet Rumi Ensemble. Javid vokste opp i Iran, men har bodd over 30 år i Norge. Ensemblet spiller hans komposisjoner som er inspirert av persiske, indiske og arabiske musikktradisjoner, men også med preg av vestlig klassisk musikk. Ensemblet har flere plateutgivelser og har turnert i inn- og utland siden starten.
Zarbang har turnert verden over. Ensemblets styrke ligger i evnen til å eksperimentere med instrumenter fra forskjellige kulturer. Zarbangs musikk har melodier og variert perkusjon. Repertoaret av komponerte stykker og strukturerte improvisasjoner er både dynamisk og meditativt, med elementer av Sufi og eldre iranske rytmer, der rammetrommen daf er sentral.


Behnam Samani – perkusjon
Reza Samani – perkusjon
Andrea Piccioni – perkusjon
Misagh Joolaee – kamanche
Javid Afsari Rad – santur
Daniel Lazar – fiolin, 
Inger Hannisdal – fiolin, 
Ingeborg Skomedal – cello
Adrian Myhr – kontrabass

 

Tan-Nava band:
Tan-nava er en persisk musikk- og danseensemble med base i Oslo og Viken. Gruppen ble stiftet i 2019, og består av musikerne Salah Memarzadeh (fiolin), Ali Aalaei (tar) og danseren Hedieh Azma. Gjestespilleren er Sirous Rohani (tombak). 
Tan betyr kropp, og Nava betyr sang på persisk. Som navnet indikerer, er målet til gruppen å skape en kreativ fusjon av persisk tradisjonell musikk med persisk court dance, og uttrykke et samspill mellom disse kunstformene. Den levende dialogen mellom kroppen og instrumentene som Tan-navas stykker presenterer gir en unik og ukonvensjonell atmosfære av tradisjonell persisk dans og musikk.


Erling Kittelsen – diktlesing
Hediyeh Azma – dans
Salah Memarzadeh – fiolin
Ali Aalaei – tar 

Sirous Rohani - Tombak