Rumi Ensemble & Rumi Songs hyller Rumi.

Den persiske sufist-poeten Jalalod-din Rumi har hatt stor innflytelse på musikk, dans, poesi og filosofi i flere land. Rumi, som levde på 1200-tallet, etterlot seg et stort antall skrifter som har inspirert mystikere, musikere og andre kreative sjeler i hundrevis av år. Jalalod-din Rumi døde den 17. desember i 1273. Selv hevdet Rumi at hans dødsdag ville bli hans bryllupsdag, fordi han på denne dagen giftet seg med Gud. Sufimystikere over hele verden feirer hans dødsdag nettopp på denne datoen. I tillegg til å dele interessen for Rumi`s diktning i en årrekke har Javid Afsari Rad og Trygve Seim spilt sammen samt opptrådd som gjesteartister i hverandres ensembler. Denne kvelden vil de reflektere over Rumi`s ord og tanker i et musikalsk landskap av jazz, klassisk, med norske og persiske tekster på reisen til 1200-tallets Persia.

Rumi Ensemble ble grunnlagt i 2007 og ledes av Javid Afsari Rad som komponerer og arrangerer musikken, samt trakterer santur. Rytmikk er et sentralt element i diktene til Rumi som Javid overfører med energi og vitalitet til sin musikk. Ensemblets medlemmer er musikere fra øverste hylle innen persisk- og vestlig klassisk musikk.

Javid Afsari Rad - santur, komposisjon
Reza Samani -  tombak, daf
Harpreet Bansal - fiolin
Sara Övinge - fiolin
Bendik Foss - bratsj
Tove Margrethe Erikstad - cello
Habib Meftah Boushehri - perkusjon

 

Rumi Songs
Trygve Seims Rumi-prosjekt er en kombinasjon av Rumis poesi og skandinavisk samtidsmusikk. Seim studerte  arabisk musikk i Kairo, og stiftet bekjentskap med Rumis poesi da den nå avdøde sopranen Anne-Lise Berntsen bestilte musikk til noen av hans dikt på midten av 2000-tallet.
Saksofonist Trygve Seim har siden tidlig på 1990-tallet markert seg både som komponist og improvisator, og vært del av en rekke ulike jazzkonstellasjoner.

Trygve Seim - saksofon
Javid Afsari - santur
Tora Augestad - vokal
Svante Henryson - cello
Frode Haltli - accordion