28. oktober skjer det en aldri så liten begivenhet innen samisk musikk med release av albumet Inga Juuso – Tribute. Under releasekonserten på Riksscenen møter vi et sterkt lag av musikere som alle har jobbet med, og vært inspirert av Inga Juuso.

Fløytisten Patrick Shaw Iversen samarbeidet og turnerte med Inga Juuso fra 2002 frem til hun gikk bort i 2014. I løpet av disse årene ble det gjort en rekke vokalopptak med Inga Juuso som frem til nå har ligget urørt. Opptakene viser hennes utrolige evne til å omfavne forskjellige musikkuttrykk uten å gi slipp på joiken som den bærende kraften og naturlige midtpunkt i musikken. 

Med tillatelse fra Inga Juusos familie er dette materialet nå blitt utviklet til albumet Inga Juuso – Tribute der Inga Juusos joik møter Patrick Shaw Iversens musikk. Albumet er produsert i samarbeid med Roger Ludvigsen, Mari Boines samarbeidspartner gjennom mange år, og utgis av det samiske plateselskapet DAT.

Inga Juuso var regnet som Sàpmis ubestridte dronning innen joik og en svært kunnskapsrik kulturbærer av samiske vokaltradisjoner - ikke bare fra Norge, men også Sverige, Finland og Russland. Denne kunnskapen delte hun generøst gjennom samarbeidsprosjekter i alt fra klassisk musikk til etnisk og jazz. Hun samarbeidet med en rekke ulike musikere, og ble den første fast ansatte fylkesjoikeren i landet. Inga Juuso ble forbilde for flere samiske artister, blant annet Mari Boine. Inga Juuso var kjent for sitt store mangfold i stemmebruk, med en rå og gripende røst og en inngående kunnskap om tradisjonell joik. Juuso var ikke fremmed for å prøve ut nye uttrykk, noe som gav henne en høy stjerne blant yngre joikere. I 2011 fikk hun Spellemannprisen i åpen klasse for CD-en Bálggis med gruppa Bárut.  

Fløytisten Patrick Shaw Iversen arbeider med jazz/elektronika og improviserte musikkformer og karakteriseres som en nyskaper på sitt instrument med utstrakt bruk av elektronikk, live-sampling og sin uortodokse spillestil. Patrick tilhører det indonesiske musikerkollektivet ”SambaSunda” fra Vest-Java/Indonesia,
og er i førersetet for en rekke norsk-indonesiske samarbeidsprosjekter. I tillegg til å ha skrevet musikk for dans, teater og film har han komponert bestillingsverk for festivaler samt utgitt, produsert og medvirket på en rekke album. 

Ingá-Máret Gaup-Juuso – joik, vokal
Patrick Shaw Iversen – fløyter, elektronikk
Roger Ludvigsen – gitar
Stein Austrud – keyboards
Peter Baden – elektronikk
Svein Schultz – bass
Rune Arnesen – trommer

Ole Dyre Hesledalen – foto
David Solheim – lyd

 

Prosjektet er støttet av Troms og Finnmark fylkeskommune