Huun-Huur-Tu kommer fra den russiske republikken Tuva, på grensen til Mongolia. Konserten tar oss med til de mest eggende rytmiske sanger med gjenklang av hestehover på steppene, til meditative melodier som reflekterer en dyp fred fra et storslått landskap. Navnet på gruppa betyr solstråle og henviser til lyseffekten av soloppgang på steppene og hvordan lyset deles opp av gresset i morgendisen. Gruppa ble stiftet i 1992 og har utmerket seg med sin bruk av strupesang, sjamantromme og eldre tradisjonelle stryke- og blåseinstrumenter fra regionen. Musikken deres er basert på gamle tuvinske folkesanger og Huun-Huur-Tu regnes i dag som de fremste utøverne i verden innen sin sjanger. Fordi den russiske provinsen Tuva befinner seg i Asias geografiske midtpunkt, et landskap preget av endeløse stepper, har befolkningen over flere hundre år benyttet seg av såkalt tuvansk strupesang – noen hevder at man synger flere toner på samme tid – for å kunne bli hørt blant de veldige vindkastene.

Khovalyg Kaigal-Ool
Sayan Bapa
Radik Tyulyush
Alexei Saryglar

Vassvik

Torgeir Vassvik frå Gamvik heilt nord i Finnmark har motteke internasjonal merksemd dei siste åra for sin kombinasjon av joik, strupesong og rocka kammermusikk. Under haustens Womex i Santiago de Compostela vart han, som ein av dei fyrste norske artistane nokon gong, invitert til å ha offisiell showcase, og konsertane vart ein “snakkis” blant dei internasjonale delegatane. “Mørkt som asfalt, lyst som solen, og det treffer deg midt i kroppen. En magnetisk og unik liveartist, og en av de mest fascinerende formidlerne av moderne samisk musikk” har blitt sagt om musikken til Vassvik.  

I tillegg til konsertar vert det bladslepp for magasinet Folkemusikk 1/2017, og sjølvaste redaktøren for blekka, Audun Stokke Hole, snurrar skiver mellom øktene.

Torgeir Vassvik – vokal, gitar, runebomme m.m.
Kari Rønnekleiv – fiolin
Kristin Alsos Strand – cello
Ole Henrik Moe – bratsj
Audun Strype – lyddesign