Gjertruds Sigøynerorkester (GSO) har siden 1989 spesialisert seg på østeuropeisk sigøyner- musikk fra Russland, Romania og framfor alt Ungarn.
I tillegg til stadig fordypning i østeuropeisk sigøynermusikk og turneer med ungarske sigøynermusikk-utøvere, har ensemblet en rekke ulike samarbeidspartnere innen folkemusikk og sjangeroverskridende prosjekter.
Far og datter, Elias og Veronica Akselsen, er tatere som bidrar sterkt til å dele sigøynerkulturen med det norske storsamfunnet. De er sangere og tradisjonsbærere som representerer en gammel norsk minoritetsgruppe.

” Den laveste skigarden er lettest å klyve over, sa min far. Vi taterne har alltid vært nettopp den skigarden” - Elias Akselsen

Sigøynernes, jødenes og taternes skjebne som «vandrende folk» har ført til at deres kulturer har mottatt og formidlet kulturuttrykk over store områder og er preget av mange impulser. I tillegg til sin egen folkemusikk, har de «reisende» ofte formidlet den lokale folkemusikktradisjonen der de har slått seg ned. Gjertruds Sigøynerorkester formidler noe av dette mangfoldet, med stemninger fra mørke restauranter i Budapest, folkefest i landsbyen, jødisk bryllup og norske taterbål.

Elias Akselsen - vokal, Veronica Akselsen - vokal, Gjertrud Økland - fiolin, Georg Reiss - klarinett / tárogtó    
Tom Karlsrud - trekkspill, Pål Thorsensen - kontrabass    
Trond Villa - bratsj, Helene Waage - cello, Ernest Bangó - cimbalom