Da Gruekjerka brann – den historiske hendelsen fra 1. pinsedag 1822 da 113 mennesker brant inne i Grue kirke i Solør danner bakteppet for denne konserten. Historiker Trond Nordby vil fortelle litt om bakgrunnen, med utgangspunkt i både lokalhistorie og Peter Wessel Zapffes bok «Lyksalig Pinsefest», som bruker hendelsen i Grue som utgangspunkt for en filosofisk diskusjon. Frode Haltlis verk «Lyksalig Pinsefest» (2015) er et instrumentalt hovedverk i konserten hvor svenske Emilia Amper på nøkkelharpe, felespiller Vegar Vårdal og slagverker Eirik Raude er sentrale medspillere. 

Sinikka Langeland fra Grue Finnskog er med og synger en «skriftlig betraktning» på 24 vers, skrevet av skoleholder i Grue, Anders Vold, overlevende etter brannen. Teksten beskriver det faktiske forløpet i detalj, men søker også etter en slags åndelig forklaring på hendelsen! Frode Haltli har brukt teksten til å skape ei religiøs skillingsvise, ei vise som kanskje kunne vært sunget av legenden Gustav Kåterud: Alle versene messes fram i et konstruert tonespråk med arkaiske kvaliteter. I tillegg spiller ensemblet sanger fra Sinikka Langelands repertoar i arrangementer av Frode Haltli: åndelige sanger fra Solør som ble brukt på den tida tragedien inntraff for 200 år siden i år.  

 

Frode Haltli – akkordeon
Sinikka Langeland – vokal
Emilia Amper – nøkkelharpe
Vegar Vårdal – fele, hardingfele
Eirik Raude – slagverk
Trond Nordby – forteller

 

I 2022 arrangeres Ultima for 31. gang. Norske og internasjonale komponister, utøvere og kunstnere bidrar til å gjøre Ultima til en av verdens største festivaler i sitt slag.
Her finner du mer om årets program: www.ultima.no