Programmet preges av sterke kunstneriske ytringer og modige samtaler. Blant artistene får vi oppleve den anerkjente guatemalske breakeren Gato og den markerte duoen Ozas (Sara Marielle og Risten Anine Gaup). Gato og søstrene Gaup har siden sitt første møte funnet sammen i kunstnerisk uttrykk og engasjementet for urfolks rettigheter. Nå er tiden inne for at de står på scenen sammen. 

Carlos «Gato» David Catun Quintana

Etter drapstrusler i Guatemala og flere år i eksil kom breakdanseren Carlos «Gato» David Catun Quintana til sin norske kunstnerresidens i 2019 i samarbeid med Safemuse. Gato medvirket i Beaivvas kritikerroste maya-samiske oppsetning Vidas extremas i 2015/16, og har etter ankomsten i 2019 samarbeidet med Kingwings Crew, turnert i Den kulturelle skolesekken Trondheim med forestillingen “Historias” og med Dancelab i Troms og Finnmark.

 Ozas
Søstrene Sara Marielle og Risten Anine Gaup utgjør Ozas. I sitt virke som musikere og kunstnere har søstrene Gaup med seg sin bakgrunn fra Guovdageaidnu/Kautokeino, der de vokste opp med kulturengasjerte foreldre og joiken som en naturlig del av hverdagen. I OZAS kombinerer de tradisjonell og moderne luohti (joik) med andre kunstuttrykk som bl.a. sang, film, dans, teater og kunstinstallasjoner. Søstrene er opptatt av å fremme bevissthet om, kritisere og skape debatt rundt problematikk innad i det samiske samfunnet. 

 

Med støtte fra Fritt Ord og Norsk kulturråd.