Først ut er fortellerkonserten «Garnbøterens notebok», av og med trekkspilleren Ronny Kjøsen. Den handler om Ole Nilsen Brechan (1827-1898), som levde store deler av livet fra hånd til munn som felespiller, garnbøter, klokkemaker og løsarbeider. Ronny gir også tonefølge til Midtnorsk Fortellerforum, som forteller sagn og historiske fortellinger fra Trøndelag. På slutten av kvelden åpner vi scenen for fortellinger fra hele Norge.

Fortellerkonserten «Historien om Garnbøterens notebok» er basert på noteboka, plata, biografien og podkastserien «Garnbøterens notebok - 28 lette og gode dandsestykker for Een violin komponerede af Ole N. Brækkan 1872" som Ronny Kjøsen ga ut våren 2021. Fortellinga er om livet, musikken og samtida til spellmannen Ole Nilsen Brechan (1827-1898), «Brekkguten», fra Kårøydalen i Vinjeøra i dagens Heim kommune i Trøndelag.  

Dette er historia om en mann som levde store deler av livet fra hånd til munn som felespiller, garnbøter, klokkemaker og løsarbeider på Nordmøre og i Trøndelag. Men det er også̊ historia om ei brytningstid, bygde-Norges påvirkning fra Sentral-Europa og militærmusikkens påvirkning av felespillere og samfunn. Brekkgutens komposisjoner er et tidsbilde på populærmusikk i 1872. Konserten er et tidsbilde på hvordan dette tolkes 150 år senere. 

 

Forteller/trekkspill/enrader/piano – Ronny Kjøsen
Fele/mandolin – Øyvind Smidt 

 

 

Midtnorsk Fortellerforum er den største og mest aktive sammenslutningen av norske muntlige fortellere utenfor Oslo. I femten år har de blant annet holdt kurs i og arrangementer med muntlig fortelling i Trondheim og Trøndelag, på bibliotek, kulturnetter, museum og under Hilmarfestivalen i Steinkjer. Kveldens program er satt sammen på grunnlag av et fortellerverksted forumet hadde med festivalens kunstneriske leder i november 2022. Vi får høre om sagnfiguren Guri Kunna, dronninga av Ut-Frovær. Det fortelles også om Verdalsraset, som skjedde i 1893. Fra samme tiår kommer historia om ungjenta Sina. Hun flyktet 15 mil til fots fra lensmann og prest, som ville dømme henne som kriminell fordi hun fødte en "lausunge".

 

Fortellere – Hanne Mette Kongsvik, Eva Maria Aagaard, Mette Kleive, Beate Heide

 

 

På slutten av kvelden åpner vi scenen for flere fortellinger på opp til ti minutter. Meld gjerne interesse i forkant til post@fortellerfestivalen.no.