Erlend Apneseth inviterer oss denne lørdagen inn i sitt univers med en tretrinnsrakett: med egen solokonsert etterfulgt av et liveintervju, og til slutt som solist med Landslaget for spelemenn!

Apneseth er Husvarm på Riksscenen i høst, 10 år og 10 plater etter at en ung og eventyrlysten hardingfelespiller fra Jølster hadde sin første residens som månedens artist her hos oss. Det ble et viktig startskudd for et modig kunstnerisk virke, og gjennom årene har Apneseth befestet posisjonen som en ledende felespiller og komponist i det åpne landskapet som omkranser og springer ut av folkemusikken. Med fem Spelemann-nominasjoner, en Spelemannpris og stadig nye æresbevis i kofferten har han skapt et helt særegent uttrykk der improvisasjon, pizzicatoteknikker på hardingfele og innovativ lydbehandling står sentralt. 


Ambisiøst anlagte prosjekter som Nattsongar og Fragmentarium har vekket nysgjerrighet og stor anerkjennelse fra publikum og kritikere fra mange leire, og Apneseth er blitt en viktig brobygger inn i tradisjonen. I denne solokonserten får vi oppleve Apneseth i et mer minimalistisk format, der han blant annet vil veve inn materiale fra duo-albumet Slåttesong (2021) og fra fjorårets soloalbum Nova. 

Om Nova skrev Morgenbladets Ando Woltmann følgende:  «Det er mildt sagt fascinerende å høre vårt gamle nasjonalinstrument i denne settingen, forsterket med en V8-motor av en klangkasse. Apneseth, som alltid har hatt et særegent forhold til instrumentets klang, blir som en formel 1-sjåfør, som hele tiden må balansere på grensen til det uforsvarlige. Ettersom albumet skrider fremover, er det som om han finner sin likevekt i rommet, og går opp i en høyere enhet. Mot slutten, på avslutningssporene «Gravsong» og «Ettertid», viskes tonene langsomt ut, som spor i sanden, der livet selv forsvinner sakte hen i det udefinerte.»

Erlend Apneseth - hardingfele

Etter konserten får vi høre Erlend i samtale med Audun Vinger, et live-intervju i samarbeid med Ballade Radio.