Kort tekst - Alternativ 1.png

PROGRAM

19.00    Hannisdal / Saleem: Maouzoun  (urframføring) Konserten strømmes i tillegg via nettet, egen billett.
Kvelden åpner med konsert med nyskrevet musikk, komponert av oud-spiller Shble Saleem fra Syria og fiolinist Inger Hannisdal fra Norge. Verket tar i bruk rammer fra klassisk arabisk musikk, men reflekterer også vår samtid her i Oslo. 

20.15    Orientalske lydlandskap (poesi og musikk)
Poetene og fribyforfatterne Muhammad Habeeb (Syria) and Asieh Amini (Iran) leser på farsi, arabisk og norsk mens musikerne John Derek Bishop (elektronika) og Khaled Habeeb (oud) improviserer orientalske lydlandskaper. Norske oversettelser kan leses fra storskjerm, og publikum inviteres til å dele egne tekster fra scenen. 

21.15    Taqsim klubb (jam og open mic)
 Taqsim klubb er en Midtøsten-inspirert open mic-night og jamsession der publikum får synge med på kjente arabiske sanger. Bli med vi skal lære deg sangene! Ledes av Saleh Mahfoud (Oslo Oriental Orchestra, Majaz, Oslo Dabke-festival mm.). Saleh Mahfoud – sang & kanun, Inger Hannisdal – Violin, Safaa Alsaadi – Ney & Keyboard, Khaled Laouam – saksofon, Jamal Safi – Perk & sang, Khaled Habeeb – oud

Diwan arrangeres i samarbeid med Diwan-Norsk Midtøstens Litteratur & Kunsthub og Taqsim klubb. Velkommen til en helaften i Midt-Østens tegn preget av sang, poesi og vennskap.
 


INGER HANNISDAL / SHBLEE SALEEM: MAOUZOUN 

Hvordan låter det når hundre år gamle musikktradisjoner fra Egypt og Syria blir hentet fram i nye komposisjoner i Oslo anno 2022?

 «Maouzoun» er et arabisk ord med mange forskjellige betydninger. Det kan oversettes til «med rytme» eller «i takt», og kan knyttes til rytmikken i det arabiske språket, som er grunnlaget for rytmene i arabisk musikk. Ordet kan også beskrive at noen er velbalansert, harmonisk og stabil. Verket Maouzoun موزون søker å få mange forskjellige elementer til å gå i takt med hverandre: det gamle og det nye, det norske og det arabiske, det komponerte og det improviserte, Oslo og Midtøsten - og bringe dem sammen, til en velbalansert og harmonisk enhet. 

 Inger Hannisdal er en allsidig fiolinist og multiinstrumentalist. Hun studerte arabisk musikk ved Université Antonine i Libanon etter først å ha tatt Midtøsten- og Middelhavsstudier ved Sciences Po i Paris. I Libanon var hun medlem av Assa’aleek, en populær syrisk folkemusikkgruppe, samt diverse qudud halebiyeh og muwashahat al andulusie-ensembler. I tillegg til fiolin spiller hun flere tradisjonelle instrumenter innen folke- og verdensmusikk, som strengeinstrumentene rababa, kemenche og ribab.

Shble Saleem er en syrisk oudist og musiker, basert i Oslo, Norge. Han har spilt på mange festivaler og scener i Norge, blant annet Nasjonal Jazzscene, Oslo Konserthus, Cosmopolite, Kampenjazz, Mandaljazz, Ultima og Oslo Pride.

Shble Saleem – oud
Inger Hannisdal – fiolin
Ellen-Martine Gismervik – cello
Marianna Sangita Røe – perkusjon
Jonas Cambien – saksofon


Med støtte fra Norsk Kulturfond