Da Daniel Lazar fant veien fra Serbia til Norge for 10 år siden gjennom Førdefestivalens talentprosjekt fikk vi en stor skatt til landet. Som siste slektsledd i en lang rekke fiolinister og bærer av den Unesco-beskyttede rumenske Doinatradisjonen, har han blitt en av våre fremste formidlere og fornyere av musikken fra Balkan. Alle som opplever Daniel Lazars melodiske fortellerkunst, inderlige tone og virtuose lekenhet blir regelrett slått i bakken!

Daniel Lazar har skrevet tingingsverket Phantasmagoria, en musikalsk hyllest til hans to hjemland og til reisen som brakte ham hit. Han har samlet et spektakulært ensemble fra aller øverste hylle: 

Den serbiske superstjernen Jelena Tomašević har tatt Europa med storm i Eurovision-finalen og trollbundet publikum over hele verden med en spektakulær stemmekontroll og et uttrykk dypt forankret i Balkans rike musikktradisjoner. Hun er next level!

Almir Meskovic er kjent for et stadig større publikum for sin virtuose og virile traktering av trekkspillet, der han blander sitt bosniske hjemlands tradisjoner med moderne, klassiske og populære stilarter. Greg Miszczyszyn på elektronikk og tangenter henter inspirasjon fra et bredt spekter av kontemporære uttrykk og sin polske musikkarv. Sist men ikke minst, stjerneskuddet og kritikeryndlingen Daniel Herskedal har lagt verden for sine føtter og tatt hjertene våre med sin lyriske og groovy tubatone. I rekken av innovative prosjekter, samarbeid med artister som Marja Mortensson og Emilie Nicolas, Coca-Cola-reklame (!), internasjonale priser og vakre soloalbum har han nå også funnet veien til Daniel Lazars utmerkede ensemble. 

Vi lover elektrisk stemning, høy temperatur og ekte skjønnhet!

Phantasmagoria er bestillingsverk til Førdefestivalen 2023, utviklet i samarbeid med Riksscenen. Verket er støttet av Norsk kulturråd.


Daniel Lazar – fele
Jelena Tomašević – vokal
Almir Meskovic – trekkspel
Daniel Herskedal – tuba, kuhorn
Greg Miszczyszyn – elektronikk