Då Barokksolistene og Mamelukk møttes i eit spontant samarbeid om The Alehouse Sessions ved Den Ny Opera i Danmark fann dei umiddelbart tonen. Boblande av gjensidig beundring og inspirasjon har dei no kokt saman eit heilt nytt samarbeidsprosjekt. I møtet mellom to ensembler med føtene godt planta i tradisjon og ein felles hug etter leik og nyskaping, har dei brygga i hop ei forrykande forestilling. Her virvlar dei opp drikkeviser og slåttestev i ein mikstur av musikalske krumspring og danserisk virtuositet. Musikk og dans, musikarar og dansarar smeltar saman i ei sprudlande oppleving me ser fram til å dele med dykk! 

Produksjonen er eit samarbeid med Musikk i Innlandet.

 

Bjarte Eike og Barokksolistene
Barokksolistene ble startet av Bjarte Eike i 2005 og er nå anerkjent som et av verdens mest dynamiske og spennende ensembler innenfor feltet historisk oppføringspraksis. Eike og Barokksolistene er kjent for sin uslåelige kombinasjon av virtuos musisering og plettfritt ensemblespill. De jobber hele tiden med å nå ut til nye publikumsgrupper – og ensemblets utforsking av bl.a. folkemusikk, improvisasjonsmusikk, dans og historiefortelling fører til unike konsertopplevelser som trekker fulle hus over hele verden.

Barokksolistene har en åpen tilnærming til det musikalske materialet med mye improvisasjon, humor i formidlingen og blanding av sjangre. Ensemblets populære konsept The Alehouse Sessions, der de gjenskaper den musikalske og sosiale situasjonen på vertshus i England på 1600- og 1700-tallet, er illustrerende for Barokksolistenes humoristiske sceneopptredener og virtuose teknikk.

 Bjarte Eike og Barokksolistene har skapt furore og høstet lovord over hele Europa og i USA med The Alehouse Sessions og beslektede produksjoner. 

Anmelderen fra London’s The Spectator skrev etter en Alehouse-forestilling i London’s juridiske kvartal: “…  you haven’t lived until you’ve heard a hall full of pinstriped QCs bellowing like dockers …”

Både CD-innspillingen The Alehouse Sessions (2017) og oppfølgeren The Playhouse Sessions (sluppet september 2022) er blitt mottatt med strålende kritikk av norsk og internasjonal presse. The Playhouse Sessions var nylig «Editor’s Choice» i Gramophone Magazine og fikk strålende anmeldelser i britiske, tyske og nederlandske medier. 

 

The Alehouse Sessions ble filmet for BBC og hadde sin premiere april 2023. Premieren ble en av de mest sette musikkfilmer i Storbritannia noensinne. 

 

Bjarte Eike, grunnlegger og kunstnerisk leder for Barokksolistene, er en av Skandinavias fremste barokkfiolinister. Han er født og oppvokst i Gjøvik og har sin utdannelse fra Griegakademiet i Bergen og hos Richard Gwilt i London. Han har medvirket på et stort antall plateinnspillinger og har undervist barokkfiolin på Norges musikkhøgskole i Oslo, og ved Det Kongelige Musikkonservatorium i København. Han er kjent for å utfordre grenser i klassisk musikk, og når et bredt publikum med sitt lekende og medrivende spill.

 

Mamelukk dansekompani består av sterke, kvinnelege dansarar med ei felles kjerne i folkemusikk og -dans. Kompaniet er kjent for si saumlause samanfletting av musikk, dans, tradisjon og samtid. Utforsking av musikalitet, stemmebruk og feminin tolking av både lyrisk og eksplosivt rørslemateriale med rot i folkedansen står sentralt i kompaniet sitt kunstnarlege uttrykk. Som kvinnelege hallingdansarar har dei måtte kjempa for plassen sin i ein mannsdominert sjanger. Hallingdansen har primært vore utvikla av menn, og dei ynskjer å utforske hallingdansens kraft, uttrykk og form med kvinnekroppen som utgangspunkt.

 

Silje Onstad Hålien er dansar, koreograf, og kunstnarleg leiar for Mamelukk Dansekompani. Ho er kjent for forestillingar som "Livmødre", “101 hattar å sparke før eg døyr” og "Dei gamle er eldst", og gjennom rolletolkingar på Västanå teater, Det Norske Teatret og Riksscenen. Sidan bachelorgraden i moderne dans i 2007 har ho vore sentral i utviklinga av den sceniske folkedansen.
I sitt kunstnarlege virke brukar Silje folkedansen og folkemusikken i eit moderne uttrykk. Ho har ei eiga evne til å kombinere tradisjon med fornying, og til å skape rom der publikum blir dregne inn i den leikne og kraftfulle estetikken og det slåande samspelet mellom musikk og dans som Silje nyttar i si historieforteljing. Ho er kjend for å løfte fram gjenkjennbare tema og tilgjengeleggjere folkemusikken og -dansen for eit breidt publikum. Silje har vorte kåra til Årets folkemusiker og er også fyrste og einaste kvinne i Norge kvalifisert til Eliteklassa i hallingdans.