Väsen er Sveriges største eksportartikkel på folkemusikkfronten gjennom vel 30 år. Grunnstammen i de forskjellige konstellasjonene av gruppa – fra trio til kvintett – er dagens duo, Olov Johansson (nyckelharpa) og Mikael Marin (violoncello da spalla, el-bratsj). De begynte samarbeidet sitt i 1983, så dagens duo vender på flere måter tilbake til røttene, men uten å miste de eventyrlystne, nyskapende evnene som har gjort Väsen berømte og gitt dem en stor tilhengerskare verden over.

 

Sorpesoll
Samarbeidet mellom Ånon Egeland og Mikael Marin strekker seg over nesten tre tiår. Duoen Sorpesoll så dagens lys i 2017, etter «oppdagelsen» av uttrykksmulighetene i kombinasjonen hardingfele og el-bratsj, begge stemt en oktav lavere enn vanlig. Også duoen sitt repertoar er nedstemt: Innadvendte, kontemplative viseteoner, med tekster som gjerne fokuserer på sorg og tap, men også en og annen dansemelodi og stunder av stille glede. – Glad-trist Trad Noir!

Til tross for fellesnevneren Mikael Marin er dette altså to svært forskjellige duoer, både når det gjelder instrumentering, repertoar og uttrykk. Men i denne konserten vil de to duoene også smelte sammen til en trio som spiller materiale fra begge sider. Sorpesoll med Olov Johansson og Väsen Duo med Ånon Egeland. Der altså!

 

Olov Johansson – nyckelharpa
Mikael Marin – elektrisk oktavbratsj, violoncello da spalla
Ånon Egeland – oktavhardingfele, oktavfele

 

Etter konserten: Dansespel med Folkemusikkstudentar - NMH