Chateau Neuf Spelemannslag (CNS) er tilbake i manesjen!
20 år etter at de ga ut plata Spell i 1995 kommer de manns- og kvinnesterke til Riksscenen for å feire, og i kofferten har de sannelig med seg Roger Tallroth (Väsen m.m.), som de hadde et vellykket samarbeid med på SPELL-produksjonen og som igjen skal bidra i festen og forføre forsamlingen med sin pirrende strengelek! En annen tidligere samarbeidspartner som også er med på å heise feststemningen til topps er kvederen fra Vinje; Aasmund Nordstoga.

Historien

CNS er historien om musikkstudentene ved Universitetet i Oslo tidlig på 90-tallet som ble frelst på folkemusikk etter å ha hørt mesterspelemenn som Hans W. Brimi og Lars Skjervheim på kurs på Ole Bull akademiet. Dermed startet de sitt eget folkemusikkstorband – eller spelemannslaget med ”en litt uvanlige besetningen”; deriblant saxofoner, klarinetter, obo, el.gitar, bass, trommer og vokal, og diverse andre instrumenter. Gjennom nesten 15 år jobbet de med og lærte låter av utøvere som Håkon Asheim, Vidar Lande, Hanne Kjersti Yndestad, Tellf Kvifte,  Arild Plassen, Eli Storbekken, Frode Nyvold, Jan Wesenberg og Roger Tallroth. Chateau Neuf Spelemannslag tiltrakk seg snart mye oppmerksomhet. De spilte inn plater, turnerte og spilte konserter på klubber og festivaler, fikk anmeldelser og store avisoppslag. Alt dette ”oppstyret” - både bandet og utgivelsene - skapte diskusjon i folkemusikkmiljøet - og banet vei for andre til å prøve nye samspillsformer.

CNS henter mye av sitt musikalske materiale fra norske slåtter, men med en besetning som inkluderer blåserekke, fire vokalister, sekkepiper og full backline har de utviklet en særegen stil som har appellert til world-music miljøene langt utenfor Norges grenser. Med en omfattende konsertvirksomhet i Norden, Tyskland og USA har CNS blitt en viktig eksportør av norsk samtidsmusikk. Foruten de norske CD utgivelsene Spell (1995), Tjuvgods (1997) og Curing Norwegian Stiffness (2001) har bandet gitt ut CD’en «Gamle Guro» på det tyske selskapet «Feuer & Eis» og «Stolen Goods» på det amerikanske selskapet North Side. For den første mottok de i 1996 «Preis der deutchen schallplattenkritk» og med den sistnevnte toppet de listen i det amerikanske musikkmagasinet PULSE, februar 1998 – på 8. plass lå Buena Vista Social Club! Etter en lang pause gjennoppsto bandet i forbindelse med Folkelarm2008, og opptrådte på Folkemusikkdagene i Ål og fortellerfestivalen i Oslo 2009
…og nå kommer de jammen tilbake igjen!

Før konserten vises filmen «Byspelemenn» fra 1998 på Klubbscenen. Dokumentarfilmen handler om Chateau Neuf Spelemannslag, menneskene bak, deres kjærlighet til - og arbeidet med folkemusikken.  Utgangspunktet er 18 byspelemenn fra forskjellige musikktradisjoner som lærer slåtter fra erfarne spelemenn og leverer dem videre i egne arrangementer. Vi følger Chateau Neuf Spelemannslag på turné til Tyskland og opplever dem på scenen i utemmet samspill, i stor kontrast til den perfeksjoneringen hver og en blir utsatt for under innspillingen av deres siste plate.

 

Medvirkende: Chateau Neuf Spelemannslag
Regi: Ragnhild Krogvig Karlsen og Hilde Skofteland.
Produsent: Hilde Skofteland. 
Tid: 50 minutter