Nord-Trøndelag Teater er stolte over å kunne presentere dagsaktuelt politisk teater om en «glemt» katastrofe. Det er snart 30 år siden Tsjernobylulykken. Trøndelag ble hardt rammet av det radioaktive nedfallet. Og vi blir fremdeles rammet; senest i høst kom nyheter om at sau og rein må fores ned for å hindre for store konsentrasjoner av radioaktivitet. Likevel er 19 nye atomkraftverk under oppføring, og vi finner 195 operative atomkraftverk bare i Europa.  

Med utgangspunkt i Ingrid Storholmens kritikerroste og prisnominerte bok Tsjernobylfortellinger har regissør Birgitte Fjeld Bjørsvik skapt en viktig, vakker og voldsom forestilling om en av menneskehetens største trusler. Forestillingen tar for seg enkeltmenneskenes skjebner. Hvordan de håndterer livet etter katastrofens herjinger står i grell kontrast til det store politiske spillet rundt atomkraft. Midt under utviklingen av tekstmanuset for forestillingen skjedde atomkraftulykken i Fukushima i Japan. Den aktualiserte temaet ytterligere og er innlemmet i prosjektet. Ulykken i Fukushima viser oss at de negative sidene med atomkraft ikke kan overses. I Fukushima er både land og hav ødelagt, og japanerne har egne geigertellere når de går i butikken. Tsjernobylfortellinger er en visuell og fysisk oppsetning som angår oss alle. Det er skapt et univers som kan beskrives som eventyraktig, grotesk og surrealistisk. Teksten løftes fram gjennom aktiv bruk av lys, lyd og virkningsfulle video- og bildeprojeksjoner. Nord-Trøndelag Teater lover deg en stor scenekunstopplevelse som beveger og berører, provoserer og underholder – med lokal forankring og et globalt politisk innhold.   
Adresseavisens anmelder mente forestillingen var vel verdt et besøk: «Hele tiden relevant og tydelig politisk teater. Det er blitt en ambisiøs forestilling, som vil veldig mye og som får til en hel del. Den byr på intellektuelle, følelsesmessige og visuelle detaljer som kommer til å bite seg fast i minnet en stund, og er på mange måter imponerende. Det er en vesentlig satsing på mange plan, og ikke minst handler den om vesentlige ting." 

Regikonsept og dramatisering: Birgitte Fjeld Bjørsvik
Forfatter og dramatisering: Ingrid Storholmen
Med: Odille Blehr, Gisle Hass, Hanne Brincker og Jørn-Bjørn Fuller Gee
Scenografi/kostyme/videodesign: Stephan Østensen
Komponist: Øystein Elle
Videoproduksjon/klipp: Jonas Rein Seehuus
Lysdesigner: Eivind Myren