TUULIKKI BARTOSIK, ESTISK-SVENSKE BELGFRUKTER 

 

Tuulikki Bartosiks musikk er et fremragende eksempel på måten trekkspill og akkordeon i dag kan brukes til å finne uventede koblinger mellom samtidsmusikken og dype tradisjoner. Den estisk-svenske komponisten og instrumentalisten er en spontan musiker som er like komfortabel med et symfoniorkester som hun er mutters alene på scene. Musikken hennes er basert på gamle skandinaviske og ugriske ingredienser, sør-Estlands Võrumaa-region og nordiske ødemarker. Gjennom eskperimenttrang og ulike samarbeid, finner hun stadig vekk nytt potensiale i dette kildemateriale, og gjennom en rekke ulike prosjekter har musikken hennes reist jorda rundt. 
Soloalbumet Tempest in a Teapot ble sluppet i Europa høsten 2019. Det ble inkludert i Songlines Magazines Top of the World selection i april 2020. Bartosikts seneste utgivelse, EP’en Fýri, ble tatt opp ute i skogen om våren og komponert ved Arvo Pärt-senteret i den estiske landsbyen Laulasmaa. I år får vi høre hennes nye soloalbum, Playscapes. Hun er deltager i talentprogrammet til Keychange 2022, og passer selvsagt Oslo World-utgaven av Riksscenens fantastiske Endelig Belg-kveld som fot i hose. 

 

 

GABRIELS NOVGOROD

Det er på tide at noen leverer musikken som dufter av solbelyste tømmervegger og syder av tjern og myrer. Det er på tide at noen gir oss musikken fra lave trebyer ved Østersjøen, fra hodeløse vodkafester

med saltagurk, honning og smetana i etterkrigstidens nye lavblokker. Noen må nå komme med den fyrrige musikken som rant ut fra cabaretlokalet, som fløt opp fra dansebanen ved elven, og valsene, verdens vakreste… 

Gabriels Novgorod vil hente fram denne musikken: Musikken som er russisk, finsk, jødisk, nordsvensk, sigøynsk. Moll-dominert og melankolsk. Vill og vital!

 

”En opplevelse man sent vil glemme… Disse guttene har spilleglede i høysetet.” - Fanaposten

 

På konsert med Gabriels Novgorod kan du få høre originale tolkninger av hardtsvingende finsk humppa, jiddisk tango og lengselsfulle valser,nordsvensk swing (med kossakktrinn) og lærerike sanger på tysk av Bertold Brecht/Kurt Weill. Med innlevelse og temperament og kraftfull firstemt sang. På et utall språk. Etnisk populærmusikk fra Østersjøområdet fra 1930-, 40-, 50- og -60-tallet!


 

”Alle lar seg begeistre av denne humørfylte kvartetten”  Bergens Tidende

 

Gabriel Fliflet – trekkspill, sang

David Chelsom Vogt – fele, sang

Kristoffer Chelsom Vogt – kontrabass, sang

Jørgen Sandvik – gitar, sang

 

22.00:
Riksscenens  klubbkonsept Endelig Belg er en hyllest til det mest folkelige av alle instrumenter. Levende trekkspillmusikk, trivsel og frodig stemning. DJs som forsyner seg eklektisk av det beste innen cumbia, forro , gammeldans, vallenato, balkan beats og jigs. I rikskjelleren rett etter konsertene.

 DJs: Kent Horne og Martin Bjørnersen