Visningen etterfølges av paneldebatten:

Folkekunst på scenen: Estetiske drakamper

Debatten om estetikken i folkemusikken og folkedansen er stadig like aktuell. Hva skjer i grenselandet mellom å «shoppe» element fra folkekunsten, og å lage noe som har folkekunsten som kjerne? Hvem bestemmer hva som kan kalles folkemusikk- og folkedans på scenen?
I panelet:
Prof. Mats Johansson (Universitetet i Sørøst-Norge), Anne Hytta (musiker), Silje Risdal Liahagen (folkemusiker og festivalsjef), Sigurd Johan Heide (koreograf)
moderator - Jørgen Knutsen (Scenekunstkonsulent Kulturådet).

Paneldebatten vil bli strømmet live via vår Facebookside : www.facebook.com/riksscenen

«Kalde mønster» er noe så sjeldent som en dansefilm. En film om dansen i nord, om dansen i små samfunn og om dansens kraft. Vakkert og gripende, og akkompagnert av svært vakker musikk.» - Anki Gerhardsen, bladet Nordlys

Kalde Mønster er en episodisk novellefilm der samspillet mellom ungdommene i filmen er sentral, både som medmennesker og dansere. Nærhet, rytmikk og kraften i dansen er de sentrale elementene. Handlingen er underbygget med sitat fra eldre kilder og intervju om dans i Troms og områdene rundt. I filmen får du oppleve folkedans som har lange røtter i verden, og som har fått sin unike form i Troms: blant annet fingerpolka, polsdans, reinlender og langedans. Danserne er ungdommer fra prosjektet Arktisk Takt som har fått opplæring i dansematerialet fra fylket. Kalde Mønster viser det sirkulære i folkedansen- og folkemusikken, og vi håper dere vil være med oss i dansen og musikken.

Regi og koreografi: Sigurd Johan Heide
Dansefaglig ansvarlig: Torill Steinjord
Kamera: Eirik Heim/CruxFilm
Klipp: Marte Aasen

Dansere: ungdom fra Troms og omegn
Musikk av: Benjamin Mørk, og trioen Julie Alapnes, Kristian S Olstad og Mariann Torset
Prosjektansvarlig: Norsk Senter for folkemusikk- og folkedans

Støttet av:

Troms- og Finnmark Fylkeskommune 
TUF – Troms Ungdomsfylking 
FilmCamp A/S 

Musikken til «Kalde Mønster» er gitt ut av Ta: lik og er tilgjengelig på alle digitale plattformer.

I filmanmeldelsen som teaterkritiker Anki Gerhardsen har skrevet for bladet Nordlys står det: 
«Dette er altså ikke en brukermanual, en forklarende slik-gjør-du-det-film. Det handler mer om å skape et stort rom for å tenke over alle jentene og guttene, kvinnene og mennene som gjennom generasjon etter generasjon har revet seg løs fra hverdagens harde slit for å la seg bli del av de samme melodiene og de samme rytmene, mange på akkurat de samme dansegulvene. For hvis vi ikke tenker over det og bringer det videre, forsvinner en stor del av vår erfaring: Den kroppslige, den nonverbale, kanskje erotiske, kanskje drømmende delen av menneskelivet her nord. Heides film er sånn sett både en vakker, meditativ kunstopplevelse og en viktig historieleksjon.»