I tillegg til å lede sitt eget ensemble, er utøver og komponist Javid Afsari Rad medlem av Zarbang - et av verdens ledende perkusjonsensembler, med utøvere fra Iran, Aserbajdsjan og Italia. Han har lenge ønsket et samarbeid mellom disse to ensemblene, som har fått navnet Aras, oppkalt etter elven som renner mellom Iran og Aserbajdsjan.

Med Aras loves en svært god kombinasjon av musikere og instrumenter: Javids strykere i samspill med utøvere av perkusjon og strengeinstrumenter i Zarbang.

Javid Afsari Ensemble er energisk og rytmisk, men med Zarbang som gjester på scenen blir Aras et fyrverkeri. Dette samarbeidet presenteres gjennom flere konserter i Tyskland i oktober 2021, før turneen rundes av med en konsert og innspilling av plate i Oslo.

Zarbang har turnert verden over og består av perkusjonistene Behnam Samani, Reza Samani og Andrea Piccioni, samt Imamyar Hasanov på kamanche og Javid Afsari Rad på santur. Ensemblets styrke ligger i evnen til å eksperimentere med instrumenter fra forskjellige kulturer samtidig som opprinnelsen til hvert instrument ivaretas. Zarbangs musikk har melodier og variert perkusjon. Repertoaret av komponerte stykker og strukturerte improvisasjoner er både dynamisk og meditativ. Musikken har blant annet elementer av Sufi og eldre iranske rytmer, der rammetrommen daf er sentral, som gjør den både ekstatisk og transeaktig. 

Javid Afsari Rad Ensemble består, ved siden av Javid på santur, av fiolinistene Emilie Lidsheim og Inger Hannisdal samt cellisten Tove Margrethe Erikstad - utøvere som i Norge er høyt profilerte innen klassisk, verdensmusikk og jazz. Ensemblet ble etablert av Javid i 2007, da under navnet Rumi Ensemble. Javid vokste opp i Iran, men har bodd over 30 år i Norge. Ensemblet spiller hans komposisjoner, som er inspirert av persiske, indiske og arabiske musikktradisjoner, men også med preg av vestlig klassisk musikk. Ensemblet har turnert jevnlig siden det startet opp og har spilt bl.a. i Norge, Tyskland og Spania. De har gitt ut flere plater, den siste var “Lalehzar“ på Jazzland Recordings i 2017. 

 

Zarbang:

Behnam Samani, Reza Samani, Andrea Piccioni – perkusjon, Imamyar Hasanov – kamanche, Javid Afsari Rad – santur

 

Javid Afsari Rad Ensemble:

Javid Afsari Rad - santur
Inger Hannisdal - fiolin
Daniel Lazar - fiolin
Ingeborg Skomedal Torvanger - cello