Deeyah presenterer:

IRANIAN WOMAN

I Iran har kvinnelige artister og den kvinnelige stemmen mange begrensninger. Én begrensning er at kvinnelige sangere ikke får opptre i offentligheten. Riksscenen er med konserten Iranian Woman stolte over å kunne presentere sitt samarbeid med Fuuse, et produksjonsselskap opprettet av den norsk-pakistanske artisten Deeyah. Gjennom å dyrke ulike kunstneriske utrykk, informere, stille spørsmål og oppmuntre til åpen, tverrkulturell dialog vil Deeyah og Fuuse fremme kunstnerisk ytringsfrihet, menneskerettigheter, likestilling, kjærlighet, sosial rettferdighet og fred. Iranian Woman er Fuuse sitt første prosjekt utviklet i Norge.

 

Iran_Mahsa_2

Artister:

Mahsa Vahdat er en av Irans fremste tradisjonelle, kvinnelige sangere, som blant annet gjennom en rekke CD-utgivelser og konsert er godt kjent for norsk publikum. Hun er utdannet sanger og pianist fra Art University i Teheran 1999, har turnert og opptrådt i Vesten siden 1995, og er en viktig tradisjonsbærer og lærer i Iran. Hun er også utnevnt til Freemuse ambassadør, og er engasjert i spørsmål om kunstnerisk ytringsfrihet.

Iran_Mamak_DSC_0012

Mamak Khadem er kalt "... en av underverkene i verden transemusikk" av The Los Angeles Times. Hun blander sine røtter i den gamle persiske poesien og musikken med dristig ny lyd. Hun er åpen for kulturelle påvirkninger, men har valgt den klassiske persiske musikkenstilen som base for sitt musikalske uttrykk, og utforsker blandingen av østlige og vestlige tradisjoner.

Iran_yasna_resize_

Yasna er født i Tehran og utdannet innen det tradisjonelle klassisk iranske repertoaret kjent som Radif. Hun har lært vokale stiler fra tidligere generasjoner av sangere som Mohsen Keramati, Hasan Kasaee og Shahram Nazeri, og spiller også Setar og Tunbak, som hun har lært av mestere som Mohamad Reza Ebrahimi og Sadegh Taarif. 

IRan_Marjan

Marjan Vahdat er Mahsa Vahdats søster, og de har samarbeidet i en rekke prosjekter rundt i verden, og på mange CD-produksjoner. Hun har studert piano og persisk sang med forskjellige sentrale tradisjonsbærere, og har deltatt i flere internasjonale festivaler –  i Norge og en rekke andre europeiske land, samt i USA. Med platen Twinklings Of Hope (KKV 2012) vant hun i vår klassen World Traditional Album i den 12. Annual Independent Music Awards i USA sammen med Masha Vahdat, Pasha Hanjani, Atabak Elyasi, Ali Rahimi.

 

Musikere:
Atabak Elyasi – tar/setar (musikalsk leder)
Ali Rahimi – perkusjon 
Pasha Hanjani – ney 
Nils Økland – hardingfele/viola d’amore
Sigbjørn Apenland – harmonium
Ellen Andrea Wang - bass

 

Klokken 20.00
Miniseminar/samtale 
Bianca Jagger - moderator

Menneskerettighetsaktivisten Bianca Jagger kommer til Oslo for å lede en samtale  på Riksscenen onsdag 11. september – en feiring av iransk musikk, iranske kvinnelige artister og ytringsfrihet.

Tema: en samtale der mangelen på kunstnerisk ytringsfrihet, restriksjonene mot iranske kvinner, undertrykkingen av kunstneriske uttrykk og kjønnsdiskriminering i Iran vil bli diskutert og sett i sammenheng med situasjonen i de nordiske landene og stemmerettsjubileet i Norge. Samtalen vil være en anledning for de kvinnelige iranske kunstnerne til å dele sine erfaringer og livsvilkår med publikum og kolleger.

 Bianca Jagger er grunnlegger og leder av Bianca Jagger Human Rights Foundation, goodwill-ambassadør for Europarådet, medlem av Executive Director's Leadership Council i Amnesty International, USA, Trustee i Amazon Charitable Trust, og en fremtredende talsperson i spørsmål tilknyttet internasjonale menneskerettigheter, sosial rettferdighet og klima. I over tre tiår har hun vært en stemme for de mest sårbare medlemmene i samfunnet, aksjonert for menneskerettigheter, borgerrettigheter, fredssak, sosial rettferdighet og miljøvern – i hele verden.

( Seminaret foregår på engelsk.)

Iranian Woman arrangeres i tilknytning til CD-produksjonen Iranian Woman som utgis av Fuuse i samarbeid med Grappa Musikkforlag høsten 2013. Dette er en samleplate med 12-14 iranske kvinnelige artister der noen holder til i Iran og noen lever i eksil etter den islamske revolusjonen. Platen er produsert av Deeyah, og inngår i en serie med plater som presenterer kvinnelige artister fra forskjellige deler av verden.

Arrangeres av Fuuse AS i samarbeid med SafeMUSE (Safe Music Havens Initiative/MFO) og Riksscenen, med støtte fra Music Norway og Fritt Ord.

 

 

9

Deeyah - grunnlegger og kunstnerisk leder av Fuuse

Alle Fuuse og Deeyah sine prosjekter foregår i skjæringspunktet mellom kunst og aktivisme, med fokus på menneskerettigheter, likestilling og ytringsfrihet. Som datter av pathan mor og en far fra Punjab i Pakistan, vokste Deeyah opp i Norge. Hun fikk opplæring innen tradisjonell, klassiske Nord-Indisk og Pakistansk musikk, ble pop-stjerne og siden produsent og komponist innen verdensmusikk. Med bakgrunn i fundamentalistisk ortodoksi ble hun trakassert og forsøkt stoppet som ung, kvinnelig artist. 17 år gammel måtte hun derfor flytte fra Norge, først til London og deretter USA.Dette har vært med på å gi henne forståelse for kulturelle konflikter, og har samtidig gjort henne til et kulturelt smelteverk. 
Med personlig erfaring og et sterkt engasjement rundt å fjerne tausheten påtvunget kvinner, og med stor empati for ofrene. I 2012 lanserte Deeyah og Fuuse Banaz - A Love Story, en prisbelønnet og kritikerrost dokumentarfilm om et æresdrap på en ung kvinne i Storbritannia. Den har fått mye oppmerksomhet, har vært vist på en rekke festivaler og har bidratt til å sette æresdrap i et nytt lys. Fuuse har tre nye filmer under utvikling.

www.fuuse.net