Rumifestivalen inviterer til et musikalsk mestermøte i årets åpningskonsert. Ulike sjangre og tradisjoner likestilles i en konsert hvor den tadsjikiske folkemusikken Falak og tradisjonsmusikken Shish Maqham møter norsk folkemusikk, jazzimprovisasjon og støymusikk.

Siden 2008 har Rumifestivalen drevet kulturutveksling med Tadsjikistan. To kunstnere som har vært sentrale i dette arbeidet er musikerne Rolf-Erik Nystrøm, en av våre største saksofonister, og Dovlatmand Kholov, mulitiinstrumenatlist og tadsjikisk mester i den tradisjonelle musikktypen Falak. Inn mot årets konsert har de fått med seg Benedicte Maurseth, Lasse Marhaug og Tahirjon Yuarev, alle bemerkelsesverdige musikere innenfor hver sin sjanger. Gjennom prøver i Dushanbe og Oslo har alle fem jobbet fram en helt unik konsert med premiere på festivalen.

Benedicte Maurseth
kommer fra Hardanger og begynte å lære hardingfele hos den anerkjente felespilleren Knut Hamre allerde som sjuåring. Hun tok Spellemannsskolen ved Ole Bull-akademiet i 2006 og har gått i lære hos flere av de største hardingfelespillerne i Norge. Hun har komponert scenemusikk til Det Norske Teatret og mottatt flere stipend for sin virksomhet. Benedicte er i dag frilanser og bosatt i Bergen.

Lasse Marhaug
er musiker innen sjangeren støymusikk, med avstikkere til improvisasjon, jazz rock og metal. Han har mange oppsiktsvekkende plateutgivelser bak seg med forskjellige samarbeidspartnere og regnes i dag som en av Europas mest anerkjente lydkunstnere innenfor støymusikken.

Dovlatmand Kholov
er multiinstrumentalist og vokalist, med en usedvanlig kraftig stemme, og regnes som stormester innen Falaktradisjonen. Dovlatmand har oppnådd stor internasjonal berømmelse for sitt arbeide. Han har sunget og musisert i mer enn førti år, og vært på over åtti større turnéer i utlandet. Han har dessuten bidratt til å videreføre tradisjonen med å synge Rumis tekster.

Tahirjon Yuarev
har utdannelse innen klassisk musikk og er mester innen den klassiske musikkformen Shish Maqham som ble utviklet i Bokhara. Musikken er tradisjonelt en by-musikk, nylig anerkjent av Unseco som en av verdens eldste tradisjoner, og kjent for tekster viet gudommelig kjærlighet og sufistisk poesi. Tahirjon synger og trakterer flere instrumenter, og har hatt en omfattende turnevirksomhet i Sentral-Asia de siste ti årene.

Rolf-Erik Nystrøm
regnes som en av de fremste samtidsmusikere på saksofon i dag og holder konserter over hele verden. Han har markert seg som en dyktig improvisatør med en helt egenartet virtuos teknikk, som gjør Rolf-Eriks musikk like relevant innenfor et kontemporært uttrykk som i møte med østlig tradisjonsmusikk.

Øst møter Nord er Rumifestivalens musikalske møteplass, et prosjekt som over tid utforsker musikalske møter mellom tradisjon og samtid, mellom øst og nord. Prosjektet har mottatt støtte fra UD, og er planlagt og produsert av Rumifestivalen.

Rolf-Erik Nystrøm - sax
Dovlatmand Kholov - multiinstrumentalist, vokal
Lasse Marhaug - electronica
Benedicte Maurseth - vokal, hardingfele
Tahirjon Yuarev - vokal, daf, tambour