NOK EN SAME
Bli med til Gamvik, et gammelt samisk fiskevær ytterst på Finnmarkskysten. I tusenvis av år har samene her levd godt av havet.
 Men på knappe 100 år forsvant samisk språk og kultur nesten helt fra dette stedet. Hvordan skjedde dette? I denne forestillingen tar Håkon Mathias Vassvik deg med inn i historien om stedet han kommer fra. Da han vokste opp her på 80-tallet ble han fortalt at han var norsk og at nesten ingen der var samisk. Men jo eldre han ble jo mer endret historiene seg.  Med seg på scenen har han med seg Torgeir Vassvik og Kari Rønnekleiv. Med trommer, joik, gitar og fiolin spiller de ut historien om hvordan man mislyktes i å fornorske en ekte blandingskultur.

Håkon Mathias Vassvik manus, regi og forteller 

Torgeir Vassvik komponist, gitar & joik

Kari Rønnekleiv fiolin 

Kristin Bjørn dramaturg

Joachim Brodin scenografi

Barbara Kapelj Osredkar scenografiassistent
Produsert av Ferske Scener og Annika Ostwald

 

Ung, unik og umesamisk
Katarina Barruk er en umesamisk artist som komponerer all musikk selv med tekster på umesamisk. Katarina kommer fra Storuman Kommune i Sverige, kanskje mest kjent for skistedet Tärnaby. Joiken har en viktig plass i hennes uttrykk, mens musikken gjerne er mer minimalistisk og renskåren. Hun er en av de få personer som snakker umesamisk flytende. Med umesamisk språk og joik hjemmefra fikk hun en solid kulturell ballast som hun til tross for sin unge alder, forvalter og viderefører. Hun beskriver sitt morsmål som ”en skatt och stor kärlek”. "Om det inte används kan det ju dö ut. Därför vill jag ägna mitt liv åt både musiken och språket". Katarina Barruk var Årets Unge Samiske Kunstner 2012 under Riddu Riddu Festivalen og i 2013 fikk hun Årets Ungdomspris under den "Samiska Veckan" i Umeå. Katarina Barruk slipper sin debutplate senere i 2015 og på denne konserten vil vi høre henne i et møte med norske musikere.

Katarina Barruk - joik/vokal
Georg Buljo - gitarer, perkusjon
Dan Johnsen - gitarer
Thomas Tofte - bass, omnichord