Langs veien går vi iblant forbi en milestein. Et merke som viser hvor langt vi er kommet på vår vandring framover, eller tilbake til noe. Til en plass der natur og mennesker har preget seg inn i fortellinger og toner.

Noen toner har flagret videre som sommerfugler og slått seg ned i minnet på en ny plass. Eller gjemt seg i arkiver som kokonger, klare til å folde seg ut på nytt. Her hvor vi er nå.

Susanne Lundeng, Marja Mortensson, Benedicte Maurseth, Anne Hytta og Marit Karlberg – fem av våre mest særpregede folkemusikere fra nord, sør, øst, vest og midt i landet – bringer klangen fra egne trakter, tradisjoner og inspirasjoner inn i hver sin sats av Riksscenens jubileumsverk Her. Materialet er bearbeidet for kor av Daniel Herskedal og Håkon Daniel Nystedt, og framføres av solistene sammen med Oslo kammerkor.


 

Susanne Lundeng – Fele
Benedicte Maurseth – Hardingfele 
Anne Hytta – Hardingfele
Marja Mortensson – Joik
Marit Karlberg – Langeleik og sang

Oslo kammerkor
Håkon Daniel Nystedt – Dirigent

 

Komposisjoner ved Lundeng, Mortensson, Maurseth, Hytta, Karlberg
Arrangementer ved Daniel Herskedal og Håkon Daniel Nystedt 
Foto/visuelt uttrykk ved Jannik Abel
Audun Notevarp Sandvoll - videodesign

 

Susanne Lundeng har vært den viktigste fanebæreren av nordnorsk folkemusikk i 30 år, og hun har med forankring i denne tradisjonen utviklet seg til en særpreget felespiller, komponist, sanger og musikalsk fritenker. Hun har markert seg sterkt både som soloartist, med sitt band og som solist med ulike ensembler. Lundeng høstet i 2015 en Spellemannpris i folkemusikk for sin utgivelse «111 Nordlandsslåtter» og hun er en av Norges mest meritterte folkemusikere, aktiv i mer enn 30 år.

 

Benedicte Maurseth er ein folkemusikar, komponist og sakprosaforfattar frå Eidfjord i Hardanger. Ho har gått i lære hjå Knut Hamre i fleire tiår, gjeve ut ei rekke album på Grappa og ECM, og turnert internasjonalt som solist og i samarbeid med andre kunstnarar på tvers av kunstuttrykk som; Jon Fosse, Rolf Lislevand, Anne Marit Jacobsen med fl. Ho har også motteke ei rekke prisar og stipend, mellom anna Nopas Musikkpris 2018 for verket Tidekverv og Statens Arbeidsstipend (2018-2020). 

 

Marit Karlberg syng, spelar langeleik og lagar musikk med utgangspunkt i folkemusikktradisjonen frå Valdres. Ho er aktiv som soloutøvar, i samspel med Frank Henrik Rolland og i duoen Sudan Dudan med Anders Erik Røine. Ho er også kjend frå kvedargruppa Dvergmål, og har vore med på ei rekke innspelingar og prosjekt, mellom anna Kristine Valdresdatter, Sol av Isfolket og Tryllefløyta.

 

Marja Mortensson er en av de viktigste tradisjonsbærerne og formidlerne av sør- og umesamisk joiketradisjon. Hun har gjort seg bemerket med sin vokale egenart og sine låter rotfestet i joiken. For sitt andre album, Mojhtestasse - Cultural Heirlooms, vant hun Spellemannprisen 2018. Hun er også aktiv i bandet Moenje som kombinerer joik og folkemusikk fra Helgeland og Trøndelag. Mortenssons spesielle stemme og sterke tilstedeværelse på scenen formidler vakkert det sørsamiske språket og musikken. 

 

Anne Hytta fra Sauland i Telemark, bosatt i Oslo, er hardingfelespiller, komponist og skribent. Som komponist skriver hun for små og store ensembler, blant annet kammerfolk-trioen Slagr og folk-strykekvartetten Tokso. Hytta former også ut egen komponert og improvisert musikk som solist. Folkemusikkens smidige melodiføring med melismer, ornamenter og stadig sirlige små avveier fra melodiens fast opptrukne linjer er hennes utgangspunkt som komponist. Hytta fikk i 2017 Spellemannprisen for sin plate Strimur og under Folkelarmprisen i 2018 ble hun kåret til Årets folkemusiker.

 

 

Oslo Kammerkor ble stiftet av Grete Pedersen i 1984. Siden 2005 er Håkon Nystedt dirigent og kunstnerisk leder. Koret har vakt internasjonal oppmerksomhet med sitt arbeid med norsk folkemusikk. Koret opptrer verden over, og har i 2015 og i 2017 gjort konserter i Carnegie Hall, New York. Sommeren 2020 skulle koret ha vært headliner på Kinas største korfestival og turnert i Kina — en turné som naturlig nok er avlyst.


 

Håkon Daniel Nystedt har en aktiv karriere som dirigent, og har jevnlig oppdrag med de skandinaviske profesjonelle symfoniorkestrene. Han dirigerer også opera, og har engasjementer med profesjonelle korps og kor. Parallelt med dirigeringen arbeider han som komponist. 

 

Daniel Herskedal er jazztubaist, komponist, arrangør og bandleder med en rik og variert produksjon bl.a. med Trondheim Jazzorkester, Listen!, Django Bates og Marius Neset. Som komponist har han blant annet markert seg med bestillingsverk for BBC Concert Orchestra, filmmusikk for Brad Pitts Plan B Entertainment, og gjennom samarbeidet med Marja Mortensson og Trondheimssolistene i albumet Lååje – Dawn (2019).

 

Jannik Abel er utdannet ved kunstakademiene i San Francisco, og hennes verker innen skulptur, installasjon, foto/film og performance har bemerket seg i gallerier og det offentlige rom siden 2000-tallet. Abel flyttet til en vill skog og bestemte seg for å kun skape av det hun fant der. Hennes verk berører tema som sårbarhet, arv, menneskelighet og forgjengelighet. Alltid med fokus på å minne oss mennesker om hvem vi egentlig er. 

Verket er produsert med bestillingsverkstøtte fra Norsk kulturråd.